تکثیر گیاهان

دانه روغنی گلرنگ

دانه روغنی گلرنگ

نیم نگاهی به كشت دانه روغنی گلرنگ در مناطق مختلف كشور
گلرنگ به لحاظ خصوصیت مطلوب زراعی و مقاومت نسبی نسبت به شوری خاك و خشكی هوا، مقاومت بالا به سرمای زمستانه، وجود روغنی مطلوب با بیش از۹۰ درصد اسیدهای چرب غیراشباع، همواره به عنوان دانه روغنی مطلوب و با ارزش مطرح بوده است.
گلرنگ به لحاظ خصوصیت مطلوب زراعی و مقاومت نسبی نسبت به شوری خاك و خشكی هوا، مقاومت بالا به سرمای زمستانه، وجود روغنی مطلوب با بیش از۹۰ درصد اسیدهای چرب غیراشباع، همواره به عنوان دانه روغنی مطلوب و با ارزش مطرح بوده است.كشت این گیاه روغنی در سال‌‏های اخیر در كشور افزایش یافته و در راستای آن تحقیقات این گیاه روغنی نیز براساس دست‌‏یابی به ارقام پرمحصول، پرروغن، بی‌‏خار و مقاوم به سرما در حال گسترش است.گفتنی است, در این گزارش سعی شده به نكات مهمی در خصوص زراعت گلرنگ پرداخته شود. كشت ارقام بهاره گلرنگ در مناطق گرم نظیر استان خوزستان، جیرفت، ایرانشهر و بوشهر را می‌‏توان براساس زمان شروع بارندگی‌‏های پاییزه و
شیوع بیماری‌‏های قارچی در منطقه و محل آفاتی نظیر مگس گلرنگ، عدم هم‌‏زمانی دوره گلدهی تنظیم كرد.طبق این گزارش, براساس آزمایش‌‏های صورت گرفته مطلوب‌‏ترین تاریخ كشت گلرنگ در مناطق گرم مذكور، نیمه دوم آذرماه در نظر گرفته شده و آخرین بررسی‌‏ها بر روی لاین‌‏های پیشرفته گلرنگ نشان داده كه لاین جدید «TL.۱۱۱» مناسب كشت پاییزه در مناطق گرم كشور بوده و حدود ۲۰ روز زودرس‌‏تر از سایر ارقام است.در سال جاری حدود ۱۲ تن بذر لاین جدید تولید شده و مناسب‌‏ترین زمان كشت‌‏ آن اواسط تا اواخر آذرماه و مطلوب‌‏ترین فاصله ردیف و فاصله بوته در ردیف به ترتیب ۵۰ و ۵ سانتی‌‏متر و میزان بذر مصرفی حدود ۲۵ كیلوگرم در هكتار توصیه می‌‏شود.براساس این گزارش، كشت ارقام پاییزه گلرنگ در مناطق معتدل سرد و سرد در استان‌‏های تهران، فارس، كرمانشاه، خراسان، اصفهان، آذربایجان شرقی، زنجان، كردستان و مركزی باید طوری تنظیم شود كه بوته‌‏ها قبل از سرمای شدید زمستانه حالت ۸ برگه رسیده باشند.طبق آزمایش‌‏های صورت گرفته, بهترین زمان كشت گلرنگ در مناطق مذكور اواسط شهریورماه تا اواخر مهرماه است و رقم «L.R.V.۵۱.۵۱» مناسب‌‏ترین رقم جهت كشت در مناطق كرج، قم، ورامین، داراب، اسلام‌‏آباد، اصفهان، تبریز، زنجان، كردستان، اراك و خراسان است.این گزارش حاكی است، مصرف بیش از حد كودهای شیمیایی در مناطقی كه فصل رشد كوتاه است, سبب افزایش تعداد غوزه و افزایش دوره گل‌‏دهی می‌‏شود كه در صورت هم‌‏زمانی با درجه حرارت‌ بالا كاهش عملكرد را به دنبال خواهد داشت.در كشت بهاره مناسب‌‏ترین میزان بذر مصرفی ۲۵ تا ۳۰ كیلوگرم در هكتار و مطلوب‌‏ترین فاصله ردیف‌‏ها ۳۰ تا ۴۰ سانتی‌‏متر و بهترین فاصله بوته‌‏ها ۵ سانتی‌‏متر است و در ارقام پاییزه فاصله ردیف‌‏ها ۵۰ سانتی‌‏متر، فاصله بین بوته‌‏ها ۵ سانتی‌‏متر و میزان بذر مصرفی ۲۰ تا ۲۵
كیلوگرم در نظر گرفته شده است.این گزارش می‌‏افزاید: در كنترل علف‌‏های هرز از كنترل شیمیایی به صورت استفاده صحیح از عدم شیمیایی و كنترل زراعی به صورت مبارزه مكانیكی استفاده می‌‏شود كه استفاده بیش از حد دفعات مبارزه مكانیكی با علف‌‏های هرز به دلیل خسارات احتمالی به ریشه گیاه، توصیه نمی‌‏شود.بنابراین گزارش, بهترین زمان مبارزه علیه مگس گلرنگ در مرحله غنچه‌‏دهی و به محض مشاهده مگس در مزرعه است.گفتنی است, بیماری لكه‌‏برگی، سفیدك دروغی و سفیدك سطحی از بیماری‌‏های مهم دانه روغنی گلرنگ است.این گزارش حاكی است، بیماری لكه برگی سبب ایجاد لكه‌‏های قهوه‌‏ای رنگ می‌‏شود و در صورت پیشرفت این لكه‌‏ها به هم پیوسته و برگ‌‏ها را كاملا خشك می‌‏كند كه ایجاد واریته‌‏های مقاوم بهترین راه‌‏حل مبارزه با این بیماری است.طبق این گزارش، بیماری سفیدك دروغی در شرایط رطوبتی گسترش می‌‏یابد و مبارزه با این بیماری بسیار مشكل بوده و در مناطق آلوده باید از واریته‌‏های مقام استفاده كرد.همچنین, بیماری سفیدك سطحی كه در ادامه فصل زراعی شیوع می‌‏یابد, در صورت حمله قارچ لكه‌‏های كوچك سفید رنگی روی برگ‌‏ها و ساقه دیده می‌‏شود كه از به هم پیوستن آنها تمام گیاه از پوشش سفید رنگی برخوردار می‌‏شود كه با این بیماری می‌‏توان با سموم گوگردی مبارزه كرد.این گزارش حاكی است, تعیین زمان دقیق برداشت گلرنگ براساس تحقیقات موسسه، اصلاح و تهیه نهال و بذر در بخش تحقیقات دانه‌‏های روغنی به نوع رقم و عوامل محییط نظیر میزان رطوبت نسبی و دمای هوا بستگی دارد كه معمولا زمان برداشت موقعی است كه دانه‌‏های گلرنگ رطوبتی حدود ۸ درصد داشته به طوری كه اگر غوزه‌‏ها را در دست فشار دهیم بذرها به آسانی از آنها جدا شوند.گفتنی است, در گلرنگ برخلاف سایرگیاهان روغنی مشكل ریزش وجود ندارد و تنها
در صورت عدم تنظیم صحیح كمباین ممكن است تعدادی از غوزه‌‏ها بر اثر ضربه به پره‌‏های خوراك دهنده كمباین دچار ریزش شود.
زيبا ترين گل جهان در مزرعه بهارستان
دانه های روغنی بعنوان ماده اولیه روغن نباتی از جمله محصولات استراتژیک در کشور ما به حساب می آید. لزوم توجه و رسیدگی به وضعیت تولید آن نشأت گرفته از ضرورت نیاز روغن در سبد مصرفی خانوارها می باشد. در کشور ما تعداد محدودی دانه روغنی مورد توجه و استفاده قرار دارد که از جمله آنها می توان به پنبه دانه، کنجد، کلزا، سویا، آفتابگردان، گلرنگ و زیتون اشاره نمود. متاسفانه در حال حاضر کمتر از ۱۰% نیاز داخلی ما به روغن نباتی از دانه تولید داخل تامین میگردد و مابقی نیاز از خارج به صورت روغن خام وارد کشور می شود. متولی پنبه دانه، کنجد و زیتون وزارت کشاورزی و متولی ۴ دانه کلزا، سویا، آفتابگردان و گلرنگ شرکت توسعه کشت دانه های روغنی می باشد. وزارت کشاورزی در دهه اخیر سیاستهای افزایش تولید خود را اکثرا بر دانه روغنی کلزا متمرکز نموده است. این وزارتخانه با تدوین طرح دهساله روغن نباتی در نظر دارد روغن مورد نیاز را تا ۷۳% خودکفا نماید. این طرح از امسال (۸۴) آغاز گردید.
اکثر دانه های روغنی دارای قیمت تضمینی مصوب شورای اقتصاد هستند که متولیان امر خرید موظفند این محصولات را به قیمت تضمینی از کشاورزان خریداری نمایند. متاسفانه هر سال شاهد این هستیم که کشاورزان محترم مبالغ دریافتی خود را در چند نوبت و در مواردی با تاخیر زیاد تحویل می گیرند که این شیوه تاثیر
زیادی در بی انگیزگی کاشت این محصولات در سالهای بعدی دارد و حتی مشکلات زیادی را برای متولیان امر بوجود می آورد. مانند آنچه در سال گذشته در مورد تاخیر پرداخت طلب کشاورزان سویا کار اتفاق افتاد. این مشکلات ناشی از کم لطفی سازمان مدیریت و برنامه ریزی جهت تامین بودجه خرید این محصولات می باشد که این بی توجهی فشار زیادی را بر متولیان امر از جمله شرکت توسعه کشت دانه های روغنی وارد می نماید.
نکته جالبی که متاسفانه در امر خودکفایی چالش ایجاد نموده متضرر شدن کارخانجات روغنکشی و روغن نباتی به خاطر خرید دانه داخلی است. البته دولت با پرداخت یارانه تا حدودی جلوی این ضررها گرفته ولی هنوز کارخانجات از این وضعیت ناراضی هستند.
با استقرار مدیریت جدید در وزارت کشاورزی سیاستهای این وزارتخانه نیز به نوعی تغییر کرد بطوریکه کاهش خودکفایی از ۱۰ سال به ۴ سال مطرح شد.
جای بسی شک و شبهه است که آیا در این فرصت کمی که مدیریت جدید در وزارت کشاورزی مستقر شده بررسی کارشناسی و فنی در مورد کاهش این مدت انجام داده است؟
متاسفانه کشاورزی ما چهره ای سنتی دارد و دارای اشکالات اساسی در اصول می باشد. ابتدا مدیریت محترم باید بستر سازی مناسبی در جهت اهداف این طرح ایجاد نماید و استعدادهای بالقوه و بالفعل را شناسایی و مشکلات عدیده موجود را برطرف نموده تا با اعمال مدیریتی صحیح و شایسته به امید خدا به خودکفایی مورد نظر دست یابیم.
به هر حال با وضعیت موجود و معضلات و مشکلاتی که در مورد دانه های روغنی وجود دارد و از همه مهمتر بی نظمی در پرداخت ها بعید است این طرح، ۱۰ ساله نیز به خودکفایی مورد نظر دست یابد.
گلرنگ (كاجيره) Carthamus tinctorius و C.lanatus
گياهي است يكساله يا دو ساله به ارتفاع ۳۰ تا ۶۰ سانتيمتر كه منشاء اوليه آن عربستان بوده است . برگها دندانه دار كه منتهي به خارهاي ظريف و نوك تيز مي شود . برگ ها عاري از تار و داراي شبكه اي از رگبرگهاي درشت و برجسته مي باشد . گل ها عموماً لوله اي و به رنگ زرد متمايل به قرمز است كه تدريجاً زرد نارنجي مي شود (معروف به زعفران قلابی). ميوه اش به صورت فندقه ، سفيد رنگ و داراي دسته تار نازك در قسمت انتهايي است .
مواد مؤثره: گلها (داراي كارتامين يا اسيد كارتاميك به رنگ نارنجي زيبا)
ميوه : داراي ۳۰ تا ۳۷ درصد پروتئين ، ۴۵ تا ۶۵ درصد مواد چرب
خواص درماني: گل : مسهل ، خلط آور ، قاعده آور . ميوه : نيرودهنده و قاعده آور ، ضد روماتيسم و فلج ، درمان تصلب شرائين .

روغن : مناسب براي بيماراني كه كلسترول بالا دارند ، ضد عفوني كننده و التيام دهنده زخم ها

روش استفاده: از ميوه آن روغني استخراج مي شود كه پس از تصفيه كامل مي تواند به مصارف تغذيه برسد ، اسيدهاي چرب اشباع شده آن ۶ تا ۹ درصد و اسيدهاي چرب اشباع نشده آن عبارتست از اسيد اولئيك (۱۶ تا ۲۵ درصد) اسيد لينولئيك (۶۳ تا ۷۲ درصد) و اسيد لينولنيك (۱/۰ تا ۶ درصد)

روغن اين دانه اگر هيدروژنه شود مارگارين مرغوب ، فاقد بو و طعم از آن بدست مي آيد . اثر خشك شونده قوي دارد. در نقاشي براي رنگ كاري هاي روشن و سفيد بسيار خوب است زيرا در اثر كهنه شدن رنگ زرد پيدا نمي كند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا