گلخانه

درامد گلخانه ۱۴۰۲

درامد گلخانه ۱۴۰۲

قبل از اینکه به صورت تخصصی به سراغ بررسی درامد محصولات مختلف گلخانه ای برویم لازم است بدانیم کشت و کار گلخانه ای با کشت و کار بر روی زمین های زراعی و کشاورزی سنتی کاملاً متفاوت است و به هیچ عنوان این دو نباید را در کنار هم قرار دهیم.

 

کشت گلخانه های در واقع یک کار کاملاً صنعتی می باشد و نیازمند طرح جامع اجرایی و برنامه ریزی و بررسی کامل بازار و غیره است که کشت آن هم نیازمند متخصص خاص خود که سالیان در گلخانه به صورت حرفه ای کار کرده باشد است. در واقع نمی توان یک کشاورز هرچند با تجربه که سالیان بر روی زمین زراعی کار کرده است را متخصص کشت گلخانه ای دانست و باید بدانیم که این دو تقریباً دو دنیای متفاوت هستند با افکار و علم و تخصص متفاوت. همچنین کشت گلخانه ای دارای مزایایی است که آن را بر کشت خاکی محصولات برتری می دهد؛

۱- در گلخانه ها به واسطه استتفاده از سیستم های آبیاری پیشرفته و رشد گیاه در بستر های متفاوت میزان مصرف آب به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.

۲- زمین های کشاورزی این امکان را به کشاورزان نمی دهد تا در هر چهار فصل سال امکان کاشت و برداشت محصول را داشته باشند. این در حالی است که در فضای گلخانه، در هر نقطه ای با شرایط اقلیمی خاص خود می توانید محصول خود را پرورش بدهید.

۳- در فضای گلخانه به علت وجود پوشش های گوناگون که اکثر آنها پلاستیک های یو وی دار هستند، گیاهان در برابر نور و اشعه مضر خورشید، دمای بیش از حد، باران و برف و تگرگ نیز در امان خواهند بود.

۴- در گلخانه با استفاده از تجهیزاتی چون کنترل اقلیم و اتوماسیون، گلخانه داران از جو حاکم بر گلخانه، میزان مصرف برق، آب و … آگاهی دارند و می توانند با بررسی های آماری خود این موارد را مدیریت کنند.

۵-در گلخانه به واسطه استفاده از توری ضد تریپس یا ضد حشره ورود و خروج آفات کنترل می شود. همچنین در گلخانه ها با استفاده از تجهیزاتی همچون فن های سیرکوله، گردش هوا در این فضای بسته صورت گرفته و منجر به عدم رشد هاگ و قارچ ها، آفات و پخش ذرات گرد و غبار می شود.

 

درامد گلخانه
درامد گلخانه

 

تفاوت درامد گلخانه در بازار داخلی و خارجی

به سبب اهمیت بالای این نکته که بازار هدف ما کجاست، ابتدا به بررسی این مبحث می پردازیم. بازار فروش هدف مهم ترین پایه و ستونی است که قبل از احداث یک گلخانه می بایست بررسی و ساخته شود. بازار هدف ما اگر بازارهای داخلی باشند، پس بدیهی است که قیمت تمام شده ما هرچه باشد مجبوریم به قیمت عرف قیمت همان روز محصولمان را به فروش برسانیم، ولی اگر بتوانیم محصولات خود را به بازارهای بین المللی من جمله بازار کشور سیری ناپذیر روسیه و یا کشورهای ثروتمند عربی خلیج همیشه فارس برسانیم قطعاً درامد چندین و چند برابری خواهیم داشت.

البته صادرات محصولات کشاورزی زیرساخت هایی هم لازم دارد. سازه گلخانه مدرن جهت کشت محصولاتی تمیز و بدون سوختگی و لک و با شکل و فرم عالی و قدرت تولید محصول در سطح بالا و البته داشتن روابط بین المللی و بسیاری از نکات ریز و درشت دیگر مورد استفاده است. جهت جمع بندی می توان به بررسی یک نمونه محصول مانند گوجه فرنگی گلخانه ای پرداخت، این محصول در بازار ایران به ازای هر یک کیلوگرم حدود ۱۷٫۰۰۰ تومان (۱۴۰۲/۰۲/۰۱) قیمت دارد که همین میزان محصول در بازارهای بین المللی بین ۸۰٫۰۰۰ الی ۱۳۰٫۰۰۰ تومان به فروش می رسد. طبیعتاً سود این دو بسیار بسیار متفاوت خواهد بود هرچند نباید از هزینه های بسته بندی، حمل و نقل و ترانزیت و غیره چشم پوشی کرد ولی در هر صورت سود صادرات چندین برابر فروش بازار داخلی خواهد بود.

مطلب پیشنهادی ⇐ انواع سازه های گلخانه ای

درامد گلخانه

 

A- درامد گلخانه در متراژ های متفاوت گلخانه

 ۱-A- درامد گلخانه کوچک ۱۰۰ متری

 درامد گلخانه کوچک خانگی و گلخانه های ۱۰۰ متری بسیار کمتر از گلخانه های صنعتی و مدرن می باشد که بعضآ حتی توجیه اقتصادی هم ندارند. این گلخانه ها به سرمایه کمی نیاز دارند، حتی امکان ساخت آن در پشت بام و حیاط خانه وجود دارد. اما به هر حال کاشت صیفی جات پرطرف دار مثل خیار گلخانه ای که در تمام فصول بازار خوبی دارد، در گلخانه‌ای با فضای کوچک بصرفه و البته سرگرمی جذابی نیز خواهد بود. در ۱۰۰ متر فضای گلخانه امکان کاشت حدوداً ۳۰۰ بوته خیار وجود دارد و هر بوته خیار در شرایط مناسب و ایده‌آل ۱۰ کیلو خیار تولید می‌کند که بطور حدودی می توان درامد آنرا در بازه های زمانی مختلف متناسب با قیمت فروش بدست می‌آید.

 

 ۲-A- درامد های گلخانه ۵۰۰ متری

در چند سال گذشته دولت نسبت به گلخانه های کوچک مقیاس توجه اش را بیشتر کرده است و به این گلخانه ها هم مجوز احداث می دهند. این گلخانه های کوچک مقیاس در واقع تنها می تواند امرار معاش یک خانواده را برطرف نماید و سود سرشاری نخواهد داشت ولی از این متراژها می شود پلی ساخت برای احداث گلخانه های بزرگتر که بعد از یادگیری و کسب تجربه کم کم به سمت گلخانه های صنعتی بزرگ رفت.

 

۳-A- درامد گلخانه ۱۰۰۰ متری

 درامد گلخانه ۱۰۰۰ متری با توجه به موارد مختلف، متفاوت است. در گلخانه ۱۰۰۰ متری نسب هزینه ها به درامد نسبت متوسطی است یعنی هر چه بتوان از این متراژ بالاتر برویم بسیار بهتر است و هر چه پایین تر بیاریم متراژها، سود ما بسیار بدتر خواهد بود.
در ضمن گلخانه ۱۰۰۰ متری تقریبا نصف میزان تولید محصول در هر متر مربع یک گلخانه یک هکتاری را دارد به عنوان مثال مقدار برداشت گوجه از هر ۱۰۰۰ متر گلخانه حدود ۲۰ تن بوده و لی مقدار برداشت گوجه از هر ۱۰٫۰۰۰ متر گلخانه حدود ۴۰ تن است.

 

 A-4- درامد گلخانه ۳۰۰۰ متری به بالا

تا به اینجا متوجه شدیم که گلخانه های بالای یک هکتار بیشترین سود دهی را دارند ولی گلخانه های ۳۰۰۰ متری و گلخانه های ۵۰۰۰ متری چه طور؟ به طور متوسط برای این گلخانه های می شود گفت بازگشت سرمایه ۳ ساله دارند، یعنی هر چه هزینه کنید و تجهیزات بهتری بگذارید سود بیشتری برداشت خواهید کرد و یا هرچه صرفه جویی کنید و تجهیزات و سازه ضعیف تری کار کنید سود و درامد کمتری خواهید داشت. به عنوان مثال میزان برداشت گوجه فرنگی با سازه و تجهیزات مناسب که شرکت گلخانه ساز مزرعه بکر به شما پیشنهاد می دهد حدود ۴۰ تن در هر ۱۰۰۰ متر می‌باشد و میزان برداشت یه گلخانه معمولی با تجهیزات معمولی حداکثر ۲۰ تن در هر ۱۰۰۰ متر می باشد.

 

درامد گلخانه

 

B- درامد گلخانه با محصولات مختلف

۱-B- درامد گلخانه خیار

کشت خیار گلخانه ای از کشت های مرسوم در جامعه گلخانه داران می‌باشد که حدودا از یک گلخانه مدرن در ایران می‌توان ۲۵-۴۰ کیلوگرم خیار در سال (در دو دوره کشت) برداشت کرد که با توجه به نوسانات بسیار در ایران سود و یا درامد نهایی را نمی‌توان اعلام کرد ه البته با یک ضرب و تقسیم می‌توان به آن عدد دست یافت که البته می‌بایست هزینه های جاری من جمله بذر و اب و برق و سوخت و نایلون گلخانه و کارگری و حمل و نقل و غیره را محاسبه و از این مبلغ کسر کرد که حدودا هر کیلو گرم حدود ۸۰۰۰ تومان می‌شود.

 

۲-B- درامد گلخانه گوجه فرنگی

هزینه ها و درامد کشت گوجه فرنگی گلخانه ای شبیه خیار گلخانه است.

 

۳-B- درامد گلخانه فلفل دلمه ای

در ابتدا باید بگوییم فلفل دلمه به آب و هوای گرم و مرطوب نیاز دارد. اما با وجود گلخانه تقریباً در هر منطقه‌ای که بخواهید می‌توانید یک گلخانه فلفل دلمه‌ای احداث کنید. یکی از مزیت‌های فلفل دلمه‌ای این است که بازار فروش بسیار خوبی در ایران و بازارهای بین المللی دارد. همچنین کشت آن به علت رسیدگی راحت‌تر و تولید با کیفیت، ریسک پایینی خواهد داشت.

سرمایه اولیه برای احداث یک گلخانه با مساحت ۱۰۰۰ متر (یک هکتار) تقریبا ۱٫۰۰۰٫۰۰۰ تومان الی ۲٫۵۰۰٫۰۰۰ تومان است. می‌توان گفت از هر متر مربع این گلخانه تقریباً به طور میانگین ۲۵ کیلوگرم فلفل دلمه‌ای برداشت می‌شود. با توجه به قیمت روز می توانید درآمد گلخانه فلفل دلمه ای را تخمین بزنید.

 

۴-B- درامد های گلخانه توت فرنگی

قبل از همه چیز باید بدانید که گیاه توت فرنگی به آب و هوای کمی سرد و معتدل نیاز دارد. بنابراین باید محل احداث گلخانه را به درستی انتخاب کنید. در ضمن توجه کنید که هر بوته توت فرنگ  ی تقریباً تا ۹ سال قابل بهره بری است البته بستگی به واریته ان نیز دارد. در ۱۰۰ متر گلخانه توت فرنگی، تقریباً معادل ۴۵۰ عدد بوته توت فرنگی می‌توان کاشت.

اگر از روش کشت دو طبقه توت فرنگی استفاده کنیم، تقریبا تعداد بوته‌‌ها را می‌توانیم ۲ برابر کنیم. از هر بوته توت فرنگی حدوداً به طور میانگین ۷۰۰ گرم محصول برداشت می‌شود.که با توجه به قیمت روز این محصول میتوانید درامد احداث گلخانه توت فرنگی را تخمین بزنید. امروزه بسیاری از گلخانه داران با درنظر گرفتن بسته بندی های مناسب برای این میوه و همچنین توجه به ظاهر و اندازه محصولات خود ارزش افزوده ای را برای آنها در نظر می‌گیرند که این روش منجر به بالا رفتن هزینه محصول و درنتیجه فروش آن در بازار فراهم آوردن عایدی بیشتر خواهد بود. درنظر داشته باشید که نگاه بلند مدت به این قضیه بییشتر به نفع شماست. در این روش اگر تنها به دنبال گردآوری مال بوده و به کیفیت محصول توجه نداشته باشیم، رفته رفته فروش کمتری خواهیم داشت چرا که مسئله کیفیت در همه جا حرف اول را می‌زند.

 

B-5- درآمد گلخانه گل رز

شما می‌توانید با دو روش هیدروپونیک و خاکی گل مورد نظر خود را کشت دهید. درست است که کشت خاکی مقرون به صرفه‌تر به نظر می‌رسد، ولی کشت هیدروپونیک مزایای بسیاری دارد که کمتر شخص حرفه ای سراغ کشت خاکی خواهد رفت. برخی از این مزایا مانند مصرف آب کمتر، محیط استریل و کم افت تر و البته کیفیت تولید بسیار بالاتر و… بسیار عوامل حیاطی هستند در گلخانه و گلخانه داری، و به همین دلایل بازده کشت ما در روش هیدروپونیک افزایش چشم گیری خواهد یافت.

توجه کنید، برای این که احداث گلخانه گل‌های شاخه بریده مانند رز هلندی توجیح اقتصادی داشته باشد، مساحت آن حداقل باید ۳۰۰۰ متر در نظر گرفته شود. به عنوان مثال درآمد گلخانه گل های شاخه بریده با تولید ۶۰۰ هزار شاخه گل رز هلندی را، ۱٫۵ میلیون تومان در سال تخمین زدند. البته قابل ذکر است شما می‌توانید با احداث یک گلخانه کوچک هیدروپونیک رز هلندی در ماه درآمد چندین و چند میلیونی داشته باشید. بنابراین درآمد گلخانه‌های گل های شاخه بریده را دست کم نگیرید.

درامد گلخانه هیدروپونیک

گلخانه هیدروپونیک تقریبا بالاترین درامد را بین روش های کشت دارد. کشت هیدروپونیک یکی از پیشرفته ترین روش های کشت در گلخانه‌هاست که البته سازه و تجهیزات خاص خود را هم می طلبد. لازم به ذکر است مصرف انرژی در آن، به حداقل میزان خود رسیده است از این جهت بسیار سود مند و درامدزا می باشد. یکی دیگر از مزیت‌های دیگر این نوع گلخانه این است که در هر فصل و هر آب و هوا می‌توانید گیاه مور نظر خود را در آن کشت کنید.  کشت تمامی صیفی جات و گل های شاخه بریده که حتما می بایست به این روش باشند ولی به عنوان مثال حتی اگر کشت زعفران گلخانه ای را به این صورت انجام دهید، سود شما تقریباً سه برابر خواهد بود. مثال دیگر کشت گیاه به‌لیمو و آلوئه ورا است که تقریباً دو برابر مدل خاکی سود دهی دارد. قطعاً متوجه شدید که درآمد گلخانه هیدروپونیک چقدر نجومی خواهد بود.

همچنین اگر به طور کلی بخواهیم از مزایا و معایب ایننوع کشت بدانیم، باید گفت:

در روش کشت هیدروپونیک كشاورز مي‌تواند تا ۹۰ درصد در مصرف آب صرفه‌جويي كرده و محصولي با كيفيت بيشتر برداشت نمايد.

– كشت هیدروپونیک كشاورز را از وابستگي به خاك با كيفيت و سالم بي‌نياز مي‌كند و باعث صرفه‌جويي در هزينه‌ها مي‌شود.

– در روش كشت هیدروپونیک گياهان در آب رشد مي‌كنند و نيازي به سم و آفت كش نمي‌باشد، بنابراين مي‌توان در هزينه‌هاي اضافي صرفه‌جويي كرد.

– جالب است بدانید که در روش كشت هیدروپونیک، گياهان در محيطي ارگانيك و كنترل شده رشد مي‌كنند و هيچ گونه بيماري انگلي آن‌ها را تهديد نمي‌كند.

– در روش آبكشت نيازي به خاك نمي‌باشد و گياهان در محيطي گلخانه‌اي با شرايط محيطي كنترل شده رشد پيدا مي‌كنند و در هر نوع منطقه‌ با هرگونه آب و هوايي مي‌توان انواع گونه‌هاي گياهي را توليد نمود.

– احداث گلخانه كشت هيدروپونيك نيازمند تجهيزات و سيستم‌هاي تخصصي مي‌باشد كه به معني سرمايه‌گذاري اوليه بالايي مي‌باشد.

 

میزان درآمد گلخانه

 

درآمد های گلخانه های آپارتمانی

درست است که شاید در یک گلخانه آپارتمانی یا خانگی (در حیاط یا پشت بام) نتوانید حجم زیادی از محصولات را کشت دهید. ولی شما با انتخاب درست گیاهی که می‌خواهید پرورش دهید می‌توانید به سود دهی خوبی برسید. مثلاً درآمد گلخانه آپارتمانی که در یک متر از آن گیاه زینتی چمن کالیسیای ابلق را پرورش دهیم تقریبا چندین میلیون در می‌آید. از انجایی که این محصول تنوع قیمتی بسیار بسیار متنوعی دارد، درامدی دقیق را نمی توان برای آن اعلام کرد ولی طبق تجربه ای که داریم سود سرشاری را در تولید کنندگانی که توان فروش دارند، مشاهده کرده ایم.

راه کارهای افزایش درآمد گلخانه

-استخدام کارشناس کشت حرفه ای و با تجربه

-استفاده از سم و کودهای اصل

-استفاده از بذرهای مرغوب و متناسب با منطقه

-سپردن طراحی گلخانه به شرکتهای گلخانه ساز حرفه ای

-استفاده از سازه با ارتفاع بلند و به روز و مدرن و متناسب با منطقه و محصول

-خرید تجهیزات مدرن و کاربردی مناسب کشت و محصول

– افزایش قدرت صادراتی خود

-کشت محصولات خاص با سود اوری حداکثر

-کشت در فصول و روزهای مشخص شده ای در سال با توجه به نقاط پیک بازار فروش

-همکاری با همکاران خود در بخش کاهش هزینه های تولید و حمل و نقل

-استفاده از کارگران حرفه ای

منبع:https://mazraebekr.com/

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا