تکثیر گیاهان

راهنمای کاشت لوبیا در خانه

راهنمای کاشت لوبیا در خانه

روش های کاشت لوبیا در خانه

لویبا دانه ی گیاهی محبوب است که به دو صورت سبز و یا دانه های خشکیده به عنوان حبوبات استفاده می شود. کاشت انواع لوبیا در باغچه و گلدان امکان پذیر است و میتوان به راحتی از آنها نگهداری کرد.

کاشت انواع لوبیا

لوبیا از جمله گیاهان زراعی بسیاری چون ذرت، آفتاب‌گردان و سیب‌زمینی است که با کشف قاره‌ی آمریکا و در قرن شانزدهم وارد اروپا و بعدا آسیا شد. برخی می‌گویند واژه‌ی لوبیا دارای ریشه‌ی سانسکریت و به معنی بیضی شکل است.

 

لوبیا نام نوعی دانه خوراکی است. درسال ۱۵۳۳ میلادی لوبیا به نام مکزیکی اولیه‌اش «ایاکوک» از آمریکا به اروپا آورده شد و از آنجا به سایر نقاط جهان راه یافت و اکنون همه ساله میلیون‌ها تن به مصرف می‌رسد و یکی از مواد غذایی نسبتاً ارزان و فراوان است.

 

لوبیا انواع مختلفی دارد که تا حدودی همانند هم کاشته می شود، لوبیاهای رنگی نیز به تازگی وارد ایران شده و مورد استقبال قرار گرفته است، لوبیا را یا به صورت تازه و برای مصرف غلاف های آن برداشت می کنند یا بعد از خشک شدن بر روی بوته به خاطر دانه های آن برداشت می کنند.

 

لوبیا حساس به سرما و گرمای تابستان است و تنها در بهار می‌توان آنرا کشت کرد. این گیاه را در خاک‌های مختلف می‌توان کشت کرد اما از آنجاکه به خشکی مقاومت ندارد معمولا بصورت فاریاب کاشته می‌شود.

 

لوبیا به دو صورت سبز و خشک مصرف می‌شود. لوبیا ممکن است همراه غلاف سبز آن و به عنوان سبزی مصرف شود و یا آنکه هدف از کشت آن دانه‌های خشک شده‌ی آن باشد. کشت زراعی آن معمولا برای تهیه‌ی دانه‌های خشک می‌باشد.

 

در ادامه با بیتوته همراه باشید تا به آموزش کاشت انواع لوبیا و معرفی خصوصیات لازم برای پرورش آن بپردازیم.

 

انتخاب بذر لوبیا:

عکس کاشت لوبیا,کاشت لوبیا قرمز,از کاشت تا برداشت لوبیابهترین فصل کاشت انواع لوبیا فصل بهار است

 

ریشه‌های گیاه لوبیا مانند سایر گیاهان تیره‌ی بقولات دارای غده‌هایی است که تثبیت‌کننده ازت می‌باشند. برگ‌های لوبیا مرکب بوده و از سه برگچه با کرک‌هایی ریز تشکیل شده است. گل های این گیاه به صورت خوشه‌ای و یا منفرد از جوانه‌های جانبی کنار برگ‌ها به‌وجود می‌آیند و همینطور خودگشن بوده و برای بارور شدن نیازی به گرده‌افشانی ندارند.

 

لوبیاها ممکن است بالارونده و یا پاکوتاه باشند. ارقام بالا رونده حدود ۱.۵ تا ۲ متر رشد می‌کنند و طبعا احتیاج به قیم دارند؛ اما ارتفاع انواع پاکوتاه به ندرت از ۴۰ یا ۵۰ سانتیمتر تجاوز می‌کند.

 

ولی برای کاشت در گلدان اگر فضای کافی ندارید بهتر است ارقام پاکوتاه و کوتوله را انتخاب کنید. ارقام بوته ای و پاکوتاه حدوداً تا ۵۰ سانتی متر رشد می کند و به سرعت محصول می دهد ولی ارقام رونده ممکن است به ۲ یا ۳ متر نیز برسند و برای رشد نیاز به قیم دارند و باردهی آنها زمان برتر است.

 

ارقام زودرس و پاکوتاه لوبیا معمولاً بعد از ۴۵ تا ۵۵ روز از زمان کاشت شروع به باردهی می کند البته اگر به قصد برداشت دانه کاشته اید حدوداً ۷۰ تا ۸۰ روز زمان لازم است تا دانه ها تشکیل و خشک شود.

 

ارقام دیررس و پابلند لوبیا نیز کمی دیرتر و بعد از ۶۵ تا ۷۰ روز قابل برداشت بوده و برای برداشت دانه ها نیز باید ۹۵ تا ۱۰۰ روز انتظار کشید.

 

شرایط محیطی لازم برای کاشت انواع لوبیا

طرز کاشت لوبیا,مراحل کاشت لوبیا,آبیاری لوبیا

گیاه لویبا در معرض نور خورشید به بهترین شکل رشد خواهد کرد

 

– نور مناسب برای کاشت انواع لوبیا

این گیاه در معرض نور خورشید به بهترین شکل رشد خواهد کرد که البته قرار گرفتن آن در سایه هم ایده خوبی است. کاشت این گیاه در خاک گرم به خشک نگه داشتن گیاه کمک فراوانی می ‎کند و از بروز پلاسیدگی گیاه جلوگیری می ‎کند.

 

– دما و نور محیط برای کاشت انواع لوبیا

بهترین فصل کاشت لوبیا در باغ یا باغچه در فصل بهار و ابتدای تابستان است. بعد از گذشت سرمای بهاره باید زمین را برای کاشت آماده کنیم ولی برای کاشت در گلدان در هر فصلی با فراهم آوردن دما و گلدان و خاک مناسب میتوان اقدام  به کاشت نمود.

 

دمای ایده آل جوانه زنی بذر انواع لوبیا ۱۶ تا ۲۵ درجه می باشد، البته تا دمای ۳۵ درجه نیز جوانه زنی انجام می شود، لوبیا نیاز به هوای گرم و آفتابی برای رشد دارد هوای خنک و سایه رشد بوته ها را محدود کرده و گلدهی را به تعویق می اندازد.

 

این گیاه قادر به تحمل دمای بیش از ۳۰ درجه نیست و دمای بیش از ۳۵ نیز، سبب عدم تشکیل دانه در آن می گردد. ضمن اینکه دمای کمتر از ۱۵ درجه نیز برای رشد آن نامطلوب است.

 

– خاک مناسب برای کاشت انواع لوبیا

گیاه لوبیا به خاک غنی از مواد آلی نیازمند است و شما می ‎توانید خاک مورد نظر را با کود های مناسب غنی کنید که استفاده از کود های مناسب به رشد بهتر گیاه و رطوبت لازم آن کمک می ‎کند بهترین خاک برای کاشت لوبیا ، خاکی غنی و اندکی اسیدی با پی اچ حدود ۶ تا ۶ ٫ ۲ می باشد.

 

– آبیاری لوبیا:

نحوه کاشت لوبیا,عکس کاشت لوبیا,کاشت لوبیا قرمزلوبیا نیز همانند تمامی گیاهان به آبیاری منظم نیاز دارد

 

لوبیا نیز همانند تمامی گیاهان به آبیاری منظم نیاز دارد، بهتر است همیشه پای گیاه مرطوب باشد بخصوص در تابستان و گرمای هوا، خشکی و گرمای زیاد خاک باعث از گل افتادن لوبیا و کاهش محصول برداشتی می شود.

 

گیاه لوبیا سبز به آبیاری زیادی نیاز دارند و برای پرورش این گیاه بهتر است از آبیاری قطره ای استفاده شود که در صورت عدم آبیاری کافی رشد این گیاه متوقف خواهد شد.

 

– کوددهی برای کاشت انواع لوبیا

لوبیا نیاز به کود دهی ندارد ولی میتوان برای بهبود رشد و محصول دهی از خاک هایی همانند کمپوست بهره برد.

 

روش کاشت لوبیا در باغچه

از کاشت تا برداشت لوبیا,مراحل کاشت لوبیا قرمز,کاشت لوبیا در باغچه

برای کاشت انواع لوبیا، بذر لوبیا را در عمق ۲ تا ۵ سانتی متری خاک بکارید

 

برای کاشت انواع لوبیا، بذر لوبیا را به صورت مستقیم و در عمق ۲ تا ۵ سانتی متری خاک بکارید. لازم نیست از نشا گیاه استفاده کنید. سپس به صورت مرتب به لوبیا آب دهید تا جوانه بزند.

 

• اگر می خواهید کار کاشت لوبیا را زودتر انجام دهید روی لوبیا پلاستیک بکشید زیرا سرما سبب پوسیده شدن ریشه خاهد شد.

 

• اگر برای کاشت لوبیای بوته ای را انتخاب کرده اید بین دانه ها فضای مناسب قرار دهید تا بوته ها مزاحم یکدیگر نشوند.

 

• در صورت انتخاب لوبیای رونده قبل از کاشت لوبیا، قیم را سوار کنید و وقتی گیاه اندکی رشد کرد آن را به دور قیم بپیچید.

 

• لوبیا را باید به صورت مرتب آبیاری کنید تا گلدهی آن متوقف نشود.

 

• لوبیا ها سیستم ریشه ای کوچکی دارند و مالچ پاشی سبب می شود ریشه هاشان خنک و مرطوب بماند.

 

مراحل کاشت لوبیا در گلدان:

کاشت لوبیا,روش کاشت لوبیا,فصل کاشت لوبیا در گلدانبرای کاشت انواع لوبیا در گلدان حفره هایی به عمق ۳ تا ۴ سانتیمتر در خاک گلدان ایجاد کنید

 

یک گلدان مناسب برای کاشت لوبیا انتخاب کرده و درون آن خاک مناسب و کود بریزید . برای زهکشی مناسب خاک مقداری ماسه به خاک بیفزایید.

 

بهترین فصل کاشت لویبا فصل بهار است زیرا شرایط محیط ازنظر دما در این فصل ثابت است.

حفره هایی به عمق ۳ تا ۴ سانتیمتر و با فاصله ۲ سانتی متر از هم در خاک گلدان ایجاد کنید و بذر لوبیا را در حفره ها بکارید وروی آن را خاک بریزید.

 

پس از کاشت انواع لوبیا بلافاصله آبیاری را انجام دهید و گلدان را در مکان آفتاب گیر قرار دهید تا جوانه بزند. بعد از تقریباً ۳ هفته لوبیا  جوانه خواهد زد.

 

اگر گلدان کوچک است گیاه را به گلدان بزرگ تر انتقال دهید. بعد از رشد بوته های لوبیا، گیاهان ناسالم را از گلدان بکنید. بعد از مدتی یک قیم را در کنار بوته های لوبیا قرار دهید زیرا آنها بعد از شروع به رشد، به پایه نیاز دارند.

 

پس از ۵۰ تا ۶۰ روز از کاشت انواع لوبیا در گلدان، می توانید محصول خود را برداشت کنید.

درامد کاشت لوبیا چیتی

به گزارش ایلنا و به نقل از روابط عمومی سازمان تعاون روستایی استان فارس هدایت اله رحیمی با بیان این‌که امسال محصول لوبیای کشاورزان به عنوان یکی از برترین تولیدات استان فارس بویژه در بخش شمالی استان در شهرستان‌های اقلید و خرمبید به صورت توافقی خریداری شد افزود: مراکز خرید شرکت دشت مرغاب و شرکت دهبید در شهرستان خرمبید و مرکز حسن آباد در شهرستان اقلید با مشارکت بخش خصوصی بیش از ۱۰۰ تن انواع لوبیا را به صورت توافقی خریداری و در بسته بندی های  جهت عرضه به بازار آماده سازی شده است.

او  خاطر نشان کرد: در سال زراعی جاری سطح زیر کشت لوبیا در  شهرستان اقلید ۱۴۸۰۰ هکتار ودر شهرستان خرمبید ۱۳۵۰ هکتار با متوسط تولید ۲ تن در هکتار و قیمت خرید لوبیا بر اساس کیفیت محصول از ۲۲۵۰۰ تومان تا ۲۳۰۰۰ تومان خریداری شده است.

این مقام مسئول افزود: قبل از ورود شبکه تعاون روستایی به خرید توافقی لوبیا قیمت این محصول حدود ۲۰ هزار تومان بود که با متعادل سازی قیمت بیش از ۵۰ میلیارد تومان سود نصیب کشاورزان شود.

رحیمی خاطر نشان کرد: با توجه به تجربیات به دست آمده و همچنین شناسایی بازار هدف و دسترسی به سطح اطلاعات در خصوص کیفیت خرید محصول امید است در فصل آینده با بهره‌گیری از ظرفیت های مالی شبکه و توانمندی های شرکتها در شهرستان‌ها خرید قابل ملاحظه ای صورت پذیرد.

به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان تنکابن، دهستان سه‌هزار با ۴۵ روستا دارای قابلیت‌ها و جاذبه‌های کشاورزی، دامپروری، توریستی و گردشگری فراوانی است، این روستا‌ها به دو دسته جنگلی و کوهستانی تقسیم می‌شوند که بازدید از هر کدام از آنها زیبایی خاص خود را دارد.

رودخانه پرآب سه‌هزار تنکابن مجموعه زیستی، طبیعی و کم‌نظیری در ایران است، این رودخانه از شاخه‌های اصلی رودخانه چشمه‌کیله است.

طول رودخانه سه‌هزار بیش از ۵۷ کیلومتر است که دورترین سرچشمه آن مربوط به منطقه سه‌هزار و از کوه‌های تخت سلیمان با ارتفاع بیش از ۴۶۰۰ متر از سطح دریا منشعب می‌شود، این رود پس از عبور از مسیر کوهستان به سوی دریای خزر جریان داشته ضمن آبیاری جلگه‌های حاصلخیز تنکابن وارد دریای خزر می‌شود.

* سابقه طولانی کشت لوبیا چیتی در سه‌هزار تنکابن

سطح وسیعی از باغات این دهستان به کشت گردو و فندق اختصاص داشته و اراضی زیر کشت لوبیا و سیب‌زمینی آن در حدود ۱۴۰ هکتار است.

کشت لوبیا چیتی ارگانیک در این منطقه سابقه طولانی داشته، از سال ۱۳۷۷ در اراضی جلگه‌ای و کوهستانی کشت می‌شد ولی از سال ۱۳۹۰ کشت این محصول در منطقه رونق خاصی گرفته و به میزان انبوه رسیده است.

با توجه به درآمد‌زدایی مطلوب و میزان اشتغالزایی بالا، کشت این محصول به‌عنوان طرح برتر اقتصاد مقاومتی برگزیده شده که این رویداد اثرات چشمگیری بر اقتصاد جامعه روستایی منطقه داشته است و نخستین جشنواره برداشت لوبیای چیتی ارگانیک در روستای سرن این دهستان برگزار شد.

در حاشیه برگزاری این جشنواره مدیر جهاد کشاورزی تنکابن در گفت‌وگو با فارس اظهار کرد: یکی از کارهای آموزشی ترویجی که در سطح روستاها برای کشاورزان قابلیت اجرا دارد برگزاری جشنواره‌های برداشت محصول است و امروز نخستین جشنواره برداشت لوبیای سالم را در روستای سرن دهستان سه‌هزار بخش خرم‌آباد برگزار کردیم.

عقیل استادی با بیان اینکه در دهستان سه‌هزار بخش وسیعی از اراضی زراعی زیر کشت حبوبات لوبیا است، گفت: در منطقه سه‌هزار مساحتی بیش از ۱۴۰ هکتار لوبیا کشت می‌شود با متوسط عملکرد چهار الی پنج تن در هر هکتار است.

وی معرفی این محصول سالم در سطح منطقه و کشور را یکی از اهداف برگزاری جشنواره لوبیای ارگانیک دانست و تصریح کرد: اشتغالزایی و ایجاد درآمد مطلوب، جلوگیری از مهاجرت ساکنان مناطق روستایی به شهرها، شکوفایی اقتصاد خانوار روستایی، ایجاد شور و نشاط محلی، ایجاد همبستگی و وفاق بین روستاها، دانستن ارزش اقتصادی این محصول و تداوم محصول سالم و ارگانیک از دیگر اهداف این جشنواره است.

مدیر جهاد کشاورزی تنکابن به اثرات مثبت این محصول برای انسان اشاره کرد و گفت: از هر ۲۰۰ گرم لوبیا حدود ۷۰۰ کالری انرژی و انواع اسید‌های ضروری و غیر ضروری در آن وجود دارد و منبع غنی و سرشار از انواع ویتامین‌ها به‌ویژه ویتامین «ث» است.

* درآمد حدود ۳ ‎هزار میلیاردی کشت لوبیا در سه‌هزار تنکابن

رئیس شورای شهر تنکابن در گفت‌وگو با فارس با اشاره به اینکه شهرستان تنکابن با سه بخش مرکزی، نشا و خرم‌آباد توانمندی‌هایی در راستای تولید محصولات دارد و این محصولات با توجه به اقلیم متفاوت است، اظهار کرد: لوبیا یکی از محصولاتی است که ظرفیت بسیار زیادی را برای تولید در منطقه سه‌هزار دارد و می‌تواند در توان اقتصادی شهر و مردمی که در این منطقه زندگی می‌کنند، تاثیر‌گذار باشد.

علی‌رضا فلاحت‌کار تصریح کرد: مساحت زیر کشت این محصولات در مناطق روستایی یکی از بحث‌هایی است که بسیار می‌شود به آن پرداخت که برآورد درآمد آن قریب به ۳ هزار میلیارد تومان در سال است.

* ضرورت تداوم جشنواره‌ها در دهستان سه‌هزار

رئیس شورای شهر تنکابن با بیان اینکه لوبیا یکی از محصولات استراتژیک منطقه سه‌هزار است، افزود: جشنواره‌ها به شناخته شدن مناطق و در برندسازی مناطق کمک می‌کنند.

فلاحت‌کار با اشاره به اینکه شاید محصول شناخته‌شده این شهرستان کیوی و پرتقال یا ماهی‌های سردآبی و قزل‌آلا باشد، خاطرنشان کرد: میوه‌های جنگلی و گونه‌ها و محصولات مختلفی داریم که تا به حال روی آنها اصلاً کار نشده است.

وی یادآور شد: منابع دولتی محدود است و توسعه زمانی اتفاق می‌افتد که مردم به این باور برسند که خودشان تلاش بکنند.

رئیس شورای شهر تنکابن با تأکید بر اینکه این جشنواره‌ها باید تداوم داشته باشند و در فصل‌های مختلف باید جشنواره‌های منطقه افزایش پیدا کند، گفت: این جشنواره‌ها به پویایی اقتصاد منطقه سه‌هزار کمک کرده و چرخه‌های مالی منطقه افزایش پیدا می‌کند.

* برداشت ۵ تن لوبیا در هر هکتار

یکی از کشاورزان روستای سرن به خبرنگار فارس گفت: حدود پنج تن لوبیا در هر هکتار برداشت می‌کنیم و زمانی که سالی پُرباران باشد این مقدار بیشتر می‌شود.

گل‌علی شلفی اظهار کرد: از زمانی که کارهای ترویجی توسط جهاد کشاورزی در روستا آغاز شده است؛ محصولات و درآمدزایی‎ها نیز بیشتر شده است.

وی با بیان اینکه از زمانی که لوبیا کاشته‌ایم به لحاظ اقتصادی صرفه بیشتر و قابل توجه‌تر است، گفت: اگر سیستم آبیاری بهتر شود می‌توانیم محصولات بیشتری داشته باشیم.

به گزارش فارس، نخستین جشنواره لوبیای ارگانیک در سه‌هزار تنکابن با برپایی نمایشگاه صنایع دستی، مواد غذایی محلی و برنامه‌های شاد و سنتی همراه بوده است.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا