پرورش پرنده زینتی

بیماری عروس هلندی و روش درمان آن

بیماری عروس هلندی و روش درمان آن

همانطور در پست قبلیم در مورد بیماری های عروس هلندی صحبت کردیم می خوام در این پست دنباله بیماری عروس هلندی را به شما معرفی کنم و درمان ان ها را شرح دهم .

هنگامی که پرنده بیمار است باید رژیم غذایی مناسب در برابر آن بیماری باشد. پس در مرحله اول باید علت یابی کرد و بیماری پرنده را تشخیص داد.

زمانی که پرنده زمان های طولانی پف می کند و تحرک کمی دارد یا اینکه کف قفس چرت می زند می توان گفت که پرنده دچار و درگیری بیماری است. هنگامی که پرنده بیمار است باید رژیم غذایی مناسب در برابر آن بیماری باشد.

 

پس در مرحله اول باید علت یابی کرد و بیماری پرنده را تشخیص داد. حتما دمای محل نگهداری را چک کنید که کمتر از ۲۷ درجه سانتیگراد نباشد. دمای مناسب بین ۲۷ تا ۳۰ درجه سانتیگراد باید باشد و در زمان بیماری حتما دما روی ۳۰ درجه فیکس شود.

 

علائم بیمار بودن عروس هلندی :

یک علت چرت زدن عروس هلندی و خوابیدن بیش از حد پرنده نشانه ی بیماری عروس هلندی است.

 

• بی حالی و کسل بودن

• پف کردن پرنده به مدت ساعت های طولانی و بی میل بودن به تغذیه

• قرار دادن سر بر روی یکی از بال ها به مدت طولانی

• چسبیده شدن مدفوع به مقعد پرنده

• آبریزش از بینی و چشم

• وجود حشرات ریز در داخل پر و بال

• تیز شدن جناغ سینه

• بو دادن مدفوع (در زمان تخم و جوجه عادی است)

• نشستن بر روی کف قفس به مدت طولانی

• مدفوع آبکی یا مدفوعی که با دون ارزن هضم نشده دفع می شود

• بی اشتهایی همراه کسالت

 

کسل بودن عروس هلندی

برای بسیاری از دارندگان عروس هلندی این سوال به وجود می آید که چرا عروس آنها بیشتر مواقع یا برخی مواقع بی حال یا به اصطلاح در کسلی به سر می برد.

 

علت و راه درمان بی حالی عروس هلندی

کسل بودن عروس هلندی می تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد و قبل از آن، نکته ی مهم اینکه هر نشانه ای که ذکر می شود نمی تواند به طور قطعی از نشانه های عروس آنان باشد به عنوان مثال تصور اشتباه نشود که حتما عروس آنان مریض است.

 

به طور کل بی حالی و کسل بودن عروس هلندی را می توان در موارد زیر بیان کرد.

 

شرایط محیطی: برخی از صاحبان، عروس های خود را در محیط هایی مانند (محیط های بسیار سرد یا بسیار گرم و زیر نور مستقیم خورشید یا تاریک) نگهداری می کنند که سبب زدگی عروس هلندی از محیط شده و سبب بی حالی عروس خواهد شد که این شرایط در مواردی سبب بیماری عروس خواهد شد.

 

سن عروس هلندی: سن عروس هلندی می تواند در فعالیت های او تاثیرگذار باشد، به عنوان مثال عروس های بالغ و جوان دارای تحرک بسیار زیادی بوده در حالی که عروس ها کم سن و سال یا عروس های پیر کمترین تحرک را داشته و در بی حالی به سر می برند که عروس های جوجه پس از رسیدن به هفت ماهگی دارای تحرک خواهند شد و در مقابل عروس های مسن همواره در کسل بودن به سر خواهند برد.

 

جنسیت عروس: عروس های نر معمولا پرتحرک تر از عروس های ماده هستند درحالی که عروس های ماده بیشترین تحرک خود را تنها در ساعات اولیه ی صبح خواهند داشت.

 

حالات روانی: معمولا عروس هایی که به صورت تک نگهداری می شوند، در صورتی که مورد توجه صاحبان خود قرار نگیرند در انزوا به سر خواهند برد و کسل و آرام خواهند بود.

 

همچنین عروس هایی که جفت خود را به هر نحوی از دست داده باشند به دلیل وابستگی تا دوره ای در کسلی به سر خواهد برد.

 

تغذیه: تغذیه هم در کسل بودن عروس هلندی دخالت دارد.

ناشی از سوء تغذیه: سوء تغذیه سبب بیمار شدن پرنده آرام و بی تحرکی آن خواهد شد.

 

مستی شدید: مستی شدید عروس هلندی سبب بی تحرکی غیر عادی عروس هلندی می شود.

پرخوری: سبب بی حالی عروس هلندی می شود.

 

مشکل روده و گوارش: به علت مشکل در دفع، کاملا بی حال و در مواردی تلف خواهد شد.

دوره ی پر ریزی: در این زمان پرهای عروس ها شروع به ریختن می کند یا به اصطلاح تو لک خواهند رفت و حداکثر تا ۲ ماه ادامه خواهد داشت.

 

علت چرت زدن عروس هلندی,درمان چرت زدن زیاد عروس هلندی

انواع مریضی عروس هلندی

 

بیماری لاغری عروس هلندی :

بیماری لاغری بیشتر جوجه های جوان بین سنین ۳ ماهگی تا ۹ ماهگی  مبتلا می شوند.

علائم: عروس هلندی بیمار به سرعت و در مدت ۲۴ تا ۳۶ ساعت قسمت عمده گوشت بدن خود را از دست می دهد. علائم ظاهری این بیماری افسردگی و بیحالی پرنده، چشمانی بی فروغ و بی رنگی نوک و پاها هم می باشد.

 

گاهی هم حالت لرزیدن در آن دیده می شود. پرنده بیمار با حالتی متشنج خود را به طرف آب و غذا می رساند که این حالات نشان می دهد که پرنده دچار دردهای شدید درونی است و هنگامی که از این حالت رها شود به خواب عمیقی فرو می رود.

 

علت بیماری: هنوز کاملا مشخص نشده ولی اغلب علت آن را در اثر کثیف بودن مواد غذایی و نارسایی آن می دانند.

 

درمان: چنین پرنده ای را باید فورا از پرندگان دیگر جدا کرد. ابتدا یک قطره روغن کرچک یا روغن زیتون به حلق پرنده بچکانید و بعد تمام دانه های سفت و خشک از قفس او خارج شده و به جای آن دانه های خیس کرده بگذارید و پس از آن ترید نان و شیر درست کنید و نصف زرده تخم مرغ سفت بپزید و آن را در آب خوب مخلوط کنید و به روی آن چهار یا پنج قطره شربت خولان (خلیان) (Gomme Arabique) و مقدار کمی دانه خشخاش بپاشید و از داروهای ضد عفونی مصرف داخلی مانند شربت Dianimol و یا ت.ث.پ ده قطره در آب آشامیدنی پرنده بیمار بریزید.

 

قفس پرنده بیمار هم روزها باید در معرض تابش مستقیم آفتاب قرار بگیرد و شب ها هم دور و اطراف قفس را کاملا بپوشانید. گرم کردن جای این پرنده از مراحل اولیه معالجه او می باشد.

 

چنانچه بعد از ۴۸ ساعت آثار بهبودی در بیمار مشاهده شد دیگر احتیاجی به استفاده از داروهای ضد عفونی نیست ولی به جای آن ۵ قطره از مخلوطی که گفته می شود در آب او بریزید: اسید سولفوریک معطر (Aromatic Sulphuric Acid ) ، جنتیانا (Gentiana ) ، و کلمبو (Colombo) که به میزان مساوی از هر کدام مخلوط کرده و بعد ۵ قطره از آن در آب آشامیدنی پرنده بریزید.

 

راه درمان بی حالی عروس هلندی,علت بی قراری عروس هلندی

تو لک رفتن عروس هلندی

 

علائم سرماخوردگی عروس هلندی :

پف کردن، عطسه، آب زدن چشم ها، لرز، تنفس شدید و صدادار، پلک های قرمز شده، گرفتگی بینی و مواقعی هم یک قطعه سفید و شفاف از بینی پرنده سرازیر می شود.

 

سرما خوردگی عروس هلندی با اسهال سفید همراه است.

 

درمان سرماخوردگی عروس هلندی :

برای درمان سرماخوردگی عروس هلندی موارد زیر را انجام بدهید:

دمای محیط را بالاتر ببرید.

رطوبت اتاق را بالا ببرید و از بخور استفاده کنید.

 

مایعات ولرم مثل بابونه جوشانده به پرنده بدهید.

از مولتی ویتامین مخصوص عروس هلندی استفاده کنید.

 

در دوران سرماخوردگی از حمام کردن پرنده خودداری کنید.

با پرنده بازی نکنید. اجازه بدهید تا هنگامی که سلامتی خود را بدست می آورد استراحت کند.

 

غذای سبزی و پرتقال شیرین باید همه روزه به پرنده داده شود یعنی روزی ۲ بار صبح و بعد از ظهر آن را تغییر بدهید تا از پلاسیدگی و ترشیدگی آن ها جلوگیری شود.

 

نکته مهم: در صورتی که سرماخوردگی در مراحل پیشرفته است، باید آنتی بیوتیک مصرف کنید و تحت نظر پزشک باشید.

 

عوامل سرماخوردگی عروس هلندی:

هوای سرد محیط، خشک نکردن عروس هلندی پس از حمام کردن، ضعیف شدن بدن پرنده، نوشیدن مایعات سرد

 

موارد منع شده زمان سرماخوردگی عروس هلندی :

• در دوره سرماخوردگی از آبتنی عروس هلندی بپرهیزید.

• در این دوره به هیج وجه پرنده را جا به جا نکنید تا کاملا مداوا شود.

 

• از بازی کردن و در دست گرفتن عروس هلندی بیمار بپرهیزید.

• عروس هلندی بیمار تا پایان دوره درمان در کنار پرنده دیگری نباشد.

 

علت ساکت بودن عروس هلندی,مریضی عروس هلندی

آشنایی با بیماری های عروس هلندی

  • علائم بیماری عروس هلندی و روش درمان آن
  • پرسش و پاسخ در مورد عروس هلندی

 

علت پر کندن عروس هلندی

هر چند یکی از عادت های عروس هلندی کندن پرهایش است، اما این کار را هر چند روز یک بار و به میزان کم انجام می دهد. اگر پرنده به صورت مداوم پرهایش را کند حتما باید اقدامات درمانی را برای او شروع کنید.

 

نحوه درمان پر کندن عروس هلندی

ابتدا پر‌های پرنده و بدنش را به دقت بررسی کنید تا مطمئن شوید که داخل پرهای عروس هلندی شپش نیست. اگر بدن پرنده دچار شپش شده بود که باید به دامپزشک مراجعه کنید و محلول های ضد شپش تهیه و شروع به درمان پرنده کنید و قفس پرنده را به خوبی ضدعفونی کنید. اما چنانچه در بدن پرنده شپشی مشاهده نکردید احتمالا عروس هلندی دچار خشکی پر‌ها و کاهش چربی طبیعی لازم در بدنش شده است.

 

تمیز نکردن محل نگهداری عروس هلندی، رعایت نکردن بهداشت، نشستن پرنده. تمامی مواردی که نام بردیم سبب می شود تا شپش در بدن عروس هلندی پیدا شود.

 

گاهی برخی افراد این بیماری ها را با آراستن و مرتب کردن پرها اشتباه می گیرند. توجه داشته باشید که آراستن و مرتب کردن پرها یکی از عادت های عروس هلندی می باشد ولی این کار فقط چند بار در روز اتفاق می افتد، در حالی که بیماری پر کندن سبب می شود پرنده بدون وقفه پرهای خود را بکند.

 

روش درمان:

با رعایت تغذیه صحیح عروس هلندی و اضافه کردن مغز گندم خشک و مقداری روغن گندم در غذای روزانه ی او، این مشکل به زودی برطرف خواهد شد. همچنین استفاده از مکمل های غذایی (ویتامین جهت مصرف دامپزشکی) در کنار غذا‌های پرنده توصیه می شود.

 

مقداری روغن گندم بر روی بیسکویت تخم مرغی له شده اضافه شود. این ماده را هر روز به پرنده خود بدهید تا از آن تغذیه کند، فقط در میزان مصرف آن دقت کنید چرا که استفاده بیش از اندازه این ماده می تواند موجب مسمومیت پرنده شود. این روش و رژیم غذایی را تا ۱۵ روز ادامه دهید. پس از گذشت این مدت بیماری پرکندن در عروس هلندی از بین می رود و پرنده سلامتی کامل خود را به دست می آورد.

 

توجه: نگهداری عروس هلندی در محیط های خشک می تواند سبب بروز مشکل و بیماری در این پرنده شود.

 

درمان بی حالی عروس هلندی,بیماری های عروس هلندی

بیماری عروس هلندی

 

علت طاسی عروس هلندی

علت طاسی عروس هلندی اصلا ربطی به بهداشت پرنده ندارد. در واقع آگاهی نداشتن پرورش دهندگان نسبت به تکثیر و تولید مثل از عروس هلندی های هم گروه باعث بروز چنین عارضه ای می شود یعنی اگر عروس های هلندی هم گروه مخصوصا نژاد لوتینو با هم جفتگیری کنند، جهش ژنتیک باعث می شود تا جوجه های متولد شده به طاسی سر مبتلا شوند. از ۱۹۵۰ که علت طاسی سر لوتینوها مشخص شد به همه پرورش دهندگان هشدار دادند که تمام پرنده هایی که از چنین خصوصیتی برخوردار هستند، وادار به جفتگیری و تولید مثل نکنند.

 

علت ساکت بودن عروس هلندی

تولک رفتن یا پر ریزی، یک مسئله کاملا طبیعی در پرنده های زینتی مخصوصا عروس های  هلندی (کوکاتیل) است که سالی یک بار، اتفاق می افتد. در فصل به خصوصی چون تابستان، تمام پرهای آنها می ریزد و پرهای جدیدتری جایگزین می شود. وظیفه شما به عنوان یک پرورش دهنده این است که در فصل پر ریزی عروس ها مراقب خورد و خوراک آنها باشید.

 

انواع ویتامین ها، املاح و مواد معدنی، غذاهای مقوی و … مواردی هستند که باید در برنامه ی غذایی آنها گنجانده شود تا پرهای جدید، به خوبی رشد کنند در غیر این صورت و در اثر کمبود ویتامین و مواد معدنی پرهای جدید ناقص در می آیند و یا اصلا رشد نمی کنند و ظاهر عروس ها زشت و نامتعارف می شود حتی ممکن است عروس ها با بیماری های دیگری درگیر شوند که سلامت آنها را به خطر می اندازد. تاکید می کنم، حتما مراقب تغذیه آنها در دوران تولک رفتن باشید.

درمان قرمز شدن بینی عروس هلندی

برای درمان قرمز شدن بینی عروس هلندی، می توانید از روش های زیر استفاده کنید:

۱- استفاده از آب لوله کشی: در صورتی که بینی عروس هلندی شما به دلیل خشکی و عدم تهویه در حال قرمز شدن است، می توانید با استفاده از آب لوله کشی بینی خود را شستشو دهید و این مشکل را حل کنید.

۲- استفاده از قطره های چشمی: در صورتی که بینی عروس هلندی شما به دلیل التهاب و عفونت در حال قرمز شدن است، می توانید از قطره های چشمی ضد التهاب استفاده کنید.

۳- استفاده از کمپرس: در صورتی که بینی عروس هلندی شما به دلیل ضربه و یا کبودی در حال قرمز شدن است، می توانید با استفاده از کمپرس سرد، درد و التهاب را کاهش دهید.

۴- مراجعه به پزشک: در صورتی که قرمزی بینی عروس هلندی شما به دلیل بیماری های جدی مانند آلرژی، سینوزیت و یا اختلالات خونریزی است، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. پزشک می تواند برای شما درمان مناسبی تجویز کند.

درمان خانگی استفراغ عروس هلندی

اگر عروس هلندی شما در حال استفراغ است، می‌توانید به روش‌های زیر درمان خانگی را امتحان کنید:

۱. مراجعه به دامپزشک: در صورتی که استفراغ شدید و بیش از ۲۴ ساعت ادامه دارد، به دامپزشک خود مشاوره دهید.

۲. خوراکی‌های سبک: بهتر است برای مدتی از خوراکی‌های سبک استفاده کنید.

۳. میوه‌هایی با بالاترین حاویت آب: مصرف میوه‌هایی مانند هندوانه، خربزه و خیار کمک به افزایش میزان آب در بدن پرنده می‌کند.

۴. آب: مصرف آب بیشتر به شما کمک می‌کند

۵. استراحت

۶. اسید سیتریک: مصرف مقداری اسید سیتریک به صورت رفع استفراغ کمک می‌کند. می‌توانید مقداری اسید سیتریک را با آب مخلوط کرده و مصرف کنید.

۷. دم کرده زنجبیل: مصرف دم کرده زنجبیل به عنوان درمان خانگی برای استفراغ بسیار موثر است. می‌توانید برای تهیه آن، تکه‌ی کوچکی زنجبیل را با آب جوش مخلوط کرده و دم کنید. سپس آن را با قرص‌های آرام‌بخش ترکیب کنید.

توجه: در صورتی که استفراغ بیش از ۲۴ ساعت ادامه دارد، باید به دامپزشک خود مشاوره دهید.

تنها گذاشتن عروس هلندی در خانه

خیلی از پرنده ها به خاطر شرایط کاری ما، زمان زیادی در منزل تنها می مانند و با توجه به وابستگی طوطی سانان به صاحب خود، به سرعت افسرده می شوند.

جهت پیشگیری از افسردگی حتما دستگاه موزیک پلیر تهیه کنید و صدای خودتون را ضبط کنید به همراه تعدادی موزیک در این زمان پخش کنید تا محیط ساکت نباشد زیرا محیط ساکت مخصوصا زمانی که پرنده اسبابی جهت سرگرم شدن در اختیار ندارد سریعا باعث افسرده شدن پرنده می شود.

آنتی بیوتیک برای عروس هلندی

مقاله فارسی سامانه ارائه خدمات علمی پژوهشی به دانشجویان، اساتید، پژوهشگران، محققین، صنعتگران، دانش اموزان و همه کسانی است که نیازمند دسترسی به آخرین مقالات، کتاب ‌ها و منابع منتشر شده هستند.

نوشته های مشابه

‫7 دیدگاه ها

  1. با سلام
    در خصوص این بیماری‌ها بسیار نکات مفید بود
    لطفا در مورد انواع بازی های مفید و نحوه آموزش هم نکاتی ارائه کنید
    سپاس

  2. زمانی که پرنده مریض هست سعی کنید خود درمانی نکنید و با یک دامپزشک مشورت کنید. من خودم با دکتر علی آل سیدان تو سایت پت بوم مشورت میکنم و خیلی دکتر خوبی هستن

  3. باسلام
    یک جفت عروس هلندی نژاد لوتینو تقریبا یک سال ونیم دارم .هشت ماهی میشه که عروس نر دم هاش ریخته و تا شروع به در اورن دم میکنه دوباره میریزه .هیچ گونه بیماری یا کسالت یا کم اشتهای یا گوشه گیری و ساکت بودن نداره .داخل قفسش هم کف دریا و کلسیم هست و مولتی ویتامین هم بهش میدم ضمنا ماده عروس کاملا سالم هست و مشکی نداره.بنظر شما مشکلش چیست.
    تشکر

    1. سلام مشکل شما بهتر است به دامپزشک مراجعه کنید چون یک چیزی که مصرف ان زیاد باشه مشکل ایجاد می کنه شما هم مکان قفس رو هم عوض کنید ببینید هنوز دچار ریخگی پر میشه یا نه دوباره بهم اطلاع بدید .

  4. سلام
    عروس هلندی من ی شب بالا اورد بعدش همش کسل و خوابیده حال پروازم نداره غذا میخوره ولی نه مثل قبل مدفوع هم سبز و سفید یکمم شل شده نه اسهالی چی بهش بدم ی جفت نر هم گرفتم براش اون سالم مشکلی نداره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا